Help, ik word geleefd!

Help, ik word geleefd!

Heb jij ook (weleens) het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je niet aan die dingen toekomt die jij belangrijk vindt? Dit heeft te maken met je brein. Als je te weinig slaapt, niet voldoende beweegt, ongezond eet of stress hebt, is je brein niet fit. En een niet-fit brein kan slecht omgaan met de waan van de dag. Ook is het belangrijk dat je geregeld pauzes neemt. Je brein kan dan meer aan en functioneert beter. In mijn blog Zo werk je productiever schreef ik al over het belang van pauzes nemen.

Hoe zit je brein in elkaar

Om je brein fit te houden is het goed te weten hoe je brein in elkaar zit. Heel simpel gezegd bestaat je brein uit drie delen.

1. Het reptielenbrein

Dit is het oudste deel van de hersenen. Het is verantwoordelijk voor onze primaire levensbehoeften zoals de ademhaling en eetlust, veiligheid, overleven en vecht- en vluchtreacties. Het werkt op de automatische piloot.

2. Het limbische systeem of zoogdierenbrein

Het zoogdierenbrein is betrokken bij emotie en motivatie. Het bepaalt hoe jij je voelt en bepaalt daardoor ook onbewust je gedrag.

3. De neocortex of het menselijk brein

Dit is het jongste deel van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we informatie bewust kunnen verwerken en rationeel kunnen redeneren. Dit brein zorgt voor ons analytisch vermogen, denken, waarnemen, redeneren, bewegingen maken, taal spreken en abstract denken.

Prefrontale cortex

In de neocortex zit de prefrontale cortex. Deze is verantwoordelijk voor je gedachtes. Ze worden niet gevoed door externe prikkels of gevoelens, je maakt ze zelf. De prefrontale cortex zorgt voor beslissingen nemen, problemen oplossen, sociaal gedrag, plannen en het reguleren van impulsen en emoties en je aandacht richten. Wil je niet door de waan van de dag worden geleid, dan is een actieve, frisse en gefocuste prefrontale cortex belangrijk. Wel put deze snel uit en dan neemt het limbische systeem het over. Dus het is belangrijk de prefrontale cortex fit te houden.

Mindsets

Het brein heeft twee mindsets: de interne leider en de volger. De namen zeggen het al. Bij de volger, volg je. Je bent niet proactief, je reageert op anderen, op wat er in jouw omgeving gebeurt. En daardoor heb je last van de waan van de dag, heb je het gevoel dat je geleefd wordt en kom je niet toe aan de dingen die jij belangrijk vindt.

Zit je in de interne leider, dan stap je uit de waan van de dag en maak jijzelf je keuzes. Jammer genoeg, is de volger bij de meesten van ons sterker ontwikkeld. Gelukkig hebben we altijd een keus en kunnen we kiezen om vaker in de interne leider te stappen.

Hoe stap je in de interne leider

  • Zorg voor een frisse en gefocuste prefrontale cortex.
    – Beweeg dagelijks, eet gezond en slaap voldoende.
    – Houd voldoende pauzes. Zoals eerder genoemd is de prefrontale cortex snel uitgeput. Een ‘dutje’ van 5 minuten is vaak al voldoende om weer op te laden.
    – Train je mind door mindfulness, mindful hardlopen/wandelen of yoga. En werk regelmatig prikkelvrij.
  • Zorg voor overzicht en inzicht. Weet wat je taken en je doelen zijn. Dan weet je welke keuze je moet maken. Als je dit niet weet, stap je alweer snel (of blijf je) in de volger zitten.
  • Zorg voor dopamineshotjes. Met dopamine voel je je tevreden en beloond. En een tevreden brein is sterk genoeg om zich niet uit het veld te laten slaan.
  • Herken de volger.
    – Je voelt je slachtoffer en geeft anderen de schuld.
    – Blijft liever routinematig bezig.
    – Je reageert op impulsen van buitenaf.

Kom uit de waan van de dag

Wil je uit de waan van de dag komen en zelf je keuzes maken? Stap dan in de interne leider. Gelukkig is je brein neuroplastisch en dat betekent dat je nieuw gedrag kan aanleren. Je kunt je brein dus trainen om te doen wat jij belangrijk vindt. Gedragsverandering kost tijd en deze krijg je door te oefenen en te doen. Kom in actie en stap uit de waan van de dag.

Bron: De Valk Leadership Company

In de zesdaagse training De SuperSlimme Secretaresse leer je meer over het stellen van doelen. Wil jij ook proactiever en zelfbewuster worden en wil jij je eigen koers bepalen? Kom dan naar deze unieke training. Naast het werken aan je praktische vaardigheden werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling.