Actief schrijven, zo doe je dat!

Actief schrijven, zo doe je dat!

Schrijven, we doen het allemaal en vaak meerdere keren per dag. Hoe zorg je er nu voor dat je de aandacht van je lezer behoudt en deze met plezier je tekst doorleest? In mijn eerdere blogs: Zo maak jij je brief persoonlijk, Positief schrijven, Uitleg over hulpwerkwoorden en Krachtig schrijven heb ik je al een paar tips gegeven. Vandaag nog een tip over actief schrijven.

Actief

Bij actief schrijven, vermijd je de passieve vorm (lijdende vorm) zoveel mogelijk.

Bij een actief schrijven vermijd je de woorden worden en zijn. Deze woorden maken de zinnen passief.

Actief
De ober brengt het eten.
De leraar belt de leerling.

Passief
Het eten wordt door de ober gebracht.
De leerling wordt door de leraar gebeld.

In de actieve zin handelt de ober (onderwerp). In de passieve zin ondergaat het onderwerp (het eten) iets en handelt niet zelf. Degene die handelt staat in de door-bepaling (de ober).

Hoe herschrijf je de lijdende vorm

  • Zoek in de lijdende zin een vorm van worden of zijn.
  • Zoek het werkwoord waarin de handeling staat uitgedrukt.
  • Zoek wie of wat de handeling verricht (achter door).
  • Zet het deel achter door, de handelende persoon of zaak, in de bedrijvende zin vooraan.
  • Laat in de bedrijvende zin de vorm van worden weg en maak van het voltooid deelwoord dat de handeling uitdrukt een werkwoord.
  • Vul de zin aan met de rest van de informatie uit de lijdende zin.

Of kort gezegd; vraag: door wie en begin daar de zin mee. Dus bij ‘De leerling wordt door de leraar gebeld’, vraag je: Door wie wordt de leerling gebeld? Door de leraar. De zin wordt dan ‘De leraar belt de leerling’.

Let er bij het omzetten van de zin goed op, dat de tijden in de bedrijvende zinnen overeenkomen met de tijden in de oorspronkelijke lijdende zinnen.

Waarom actief schrijven?

De actieve vorm maakt een zin direct. Het is gelijk duidelijk wie handelt. Het maakt de zinnen daardoor persoonlijker en dynamischer. De zin is korter dan de passieve vorm en dus makkelijker leesbaar.

Wanneer schrijf je wel passief?

Ter afwisseling kun je een passieve zin gebruiken. En als het niet van belang is wie iets doet of als de handelende persoon of instantie niet bekend is.

Het paard wordt volgende week verkocht.
Gisteren is er alweer een auto in brand gestoken.

Wil je meer leren hoe je kort en krachtig schrijft? Kom dan naar mijn training Zakelijke correspondentie. Je leert in één dag hoe je helder en gericht op de ontvanger schrijft.

Over mij

Ik ben een enthousiaste, doelgerichte trainer met een grote gedrevenheid om de beginnende en ervaren secretaresses in Nederland op een hoger niveau te brengen. Door mijn trainingen, ga je met (nog) meer plezier je werk uitvoeren. Door mijn jarenlange ervaring als secretaresse weet ik wat het vak inhoudt en waar jij mee worstelt. Ik train dan ook met veel passie vanuit mijn ervaring als secretaresse; praktijk- en resultaatgericht. Mijn cursisten vinden mij enthousiast, duidelijk en geduldig. Met mijn cursusaanbod sluit ik aan op de behoefte van de secretaresse.