Onlinevergaderen, hoe doe je dat?

Onlinevergaderen, hoe doe je dat?

Werk jij ook thuis en vergader je nu online?

Nederland is een vergaderland. En nu heel veel mensen thuiswerken, wordt er veel online vergaderd. Misschien was jij dit al gewend, ik zeker niet. Opeens moest ik uitzoeken welk programma geschikt is hiervoor. Oké dat was niet zo moeilijk, dus programma geïnstalleerd, mensen uitgenodigd en vergaderen maar. En ach, het onlinevergaderen verschilde niet eens zoveel van livevergaderen. Alhoewel, er was toch wel een verschil.

Want wat gebeurde er? Ik zag mensen met kleding aan die ze naar kantoor nooit aan zouden trekken, mensen met een onverzorgd uiterlijk, ik zag en hoorde alles wat er op de achtergrond bij iemand gebeurde: kinderen die langsliepen, echtgenoot (en met een beetje pech realiseren de huisgenoten dit niet en zijn ze ongepast gekleed), een hond die blafte. Herkenbaar? Gelukkig was ik alleen en gekleed alsof ik naar een klant zou gaan.

Om bovenstaande te voorkomen, een paar tips hoe je het beste online kunt vergaderen:

  • Ga daar zitten waar het rustig is, waar geen andere huisgenoten komen. Heb je geen rustige ruimte, verzoek dan je huisgenoten niet langs te lopen en niet te praten.
  • Zorg voor een rustige achtergrond qua beeld.
  • Kleed je zoals je dat ook naar kantoor zou doen. Dus geen pyjama of huispak.
  • Ditzelfde geldt ook voor je haardracht.
  • Zit zoals je ook bij livevergaderingen zou zitten.
  • Loop niet weg van je plaats en dus uit beeld.
  • Log op tijd in. En meld het als je later inlogt.
  • Gebruik een headset om galmen te voorkomen.
  • Zet je microfoon uit als je niet praat. Dit voorkomt achtergrondgeluiden en ruis.
  • Wil je je laten horen, zet dan je microfoon aan. Zo ziet iedereen dat je wat wilt zeggen.

Het lijkt zo’n open deur deze tips. Alleen ik merkte bij mijzelf dat ondanks dat ik zag dat ik zichtbaar was voor anderen, mij toch enigszins onzichtbaar waande. En dit kan resulteren in dingen die je bij livecontact niet snel zou doen. Bijvoorbeeld even snel een kop koffie pakken, in je neus peuteren, ondertussen je telefoon checken (oké dit gebeurt live waarschijnlijk ook, alleen probeer je het dan te verdoezelen), wat tegen je huisgenoot zeggen, de hond corrigeren, de kat op schoot nemen enz.

En wat is jouw ervaring? Laat het mij weten. Ik ben heel benieuwd. Ik wens je een professioneel  onlinevergadering :). En heel veel sterkte en succes deze tijd. Maak er wat moois van en blijf vooral gezond.