Zo werk je productiever!

Productiever werken

Zo werk je productiever!

Wil jij ook productiever en effectiever werken? Neem dan pauzes. Meer uren werken leidt namelijk niet tot meer productiviteit. Helaas denken veel van mijn cursisten dit wel. Ze werken tussen de middag door, nemen geen koffiepauze en werken structureel over. En raad eens: het werk komt nog steeds niet af. Waar gaat het mis? Hebben deze dames te veel werk of ligt het aan de manier van werken? Of een combi kan natuurlijk ook nog. Hoewel we graag willen geloven dat het aan te veel werk ligt, is het toch vaak onze manier van werken. Met name secretaresses worden vaak gestoord door telefoons, collega’s en mails. Hun productiviteit neemt hierdoor behoorlijk af. Maar ook door geen pauzes te nemen, neemt je productiviteit af. Als je dus meer werk wilt doen, moet je geregeld pauze nemen.

Een mooi voorbeeld is het onderwijs in Finland. Dit behoort tot de beste van de wereld. En weet je hoe ze dat bereiken? Door o.a. minder uren les te geven. Bovendien maken de kinderen geen huiswerk. Het brein krijgt daardoor de kans zich te herstellen van alle informatie die het krijgt. Zie ook het filmpje.

Film Finland Finland Education Success

Dit bewijst maar dat je niet per se veel uren nodig hebt om iets te bereiken. En dat geldt ook voor ons werken. Het gaat niet om de uren die je maakt, maar dat je de uren effectief benut.

Wat voor effect hebben pauzes?

Het verhoogt je productiviteit

En niet alleen je productiviteit, het verbetert ook je vermogen tot besluitvorming en je creativiteit. Verder verbetert het je geheugen. Misschien denk je nu, hoe kan dat? Dit komt omdat met pauzes je brein de tijd krijgt de informatie te verwerken. Blijf je doorgaan zonder pauze, dan komt de informatie niet meer bij je binnen.

Het leidt tot doorbraken 

Je hebt vast weleens van die momenten dat je vastloopt met iets. Je bedenkt je suf hoe je de situatie kan oplossen. Door te blijven zoeken naar de oplossing, loop je de kans je brein te overbelasten en het antwoord blijft uit. Als je niet bezig bent met het probleem, ontstaat vaak een eurekamoment en krijg je een geniaal inzicht. Voel je dus niet schuldig als je even voor je uitkijkt en ‘niks’ doet. Hierdoor ontstaan juist de mooiste ideeën.  

Hoe houd je het beste pauze?

Neem korte pauzes gedurende de dag

Je kunt je hierdoor beter concentreren, presteert beter en je bent meer gemotiveerd. Hoe kort kort is, is niet duidelijk. Volgens micropauze-expert Sooyeol Kim zijn er twee regels: ze moeten kort zijn en vrijwillig. Het beste kun je ook opstaan van je werkplek.

Maak gebruik van de pomodorotechniek

Je kunt ook gebruik maken van de pomodorotechniek: 25 minuten werken en dan 5 minuten pauze. Na vier pomodoro’s is het tijd voor een langere pauze van 20 tot 30 minuten. Volgens Cirillo, de bedenker van de pomodorotechniek, zijn er inmiddels 2 miljoen mensen die zijn techniek hebben gebruikt om productiever, meer gefocust en zelfs slimmer te worden. De pomodorotechniek leert je mét tijd te werken in plaats van ermee te worstelen.

Werk met 90-120 minuten werken, 20 minuten pauze

Met dit schema volg je de natuurlijke cyclus van je brein. Als je slaapt volgen je hersenen een cyclus van zo’n 90 minuten waarbij ze van een lichte naar een diepe slaap gaan. En overdag volgt je brein eenzelfde soort patroon.

Hoe benut je je pauze effectief?

Laat je prefrontale cortex rusten

Je benut je pauze optimaal als je prefrontale cortex de kans krijgt te rusten. Dit is namelijk het gedeelte dat een aantal belangrijke zaken regelt; van jouw logisch denkvermogen tot aan het onderdrukken van impulsen. Doe eens 10 minuten niks.

Beweeg je lichaam en brein

Volgens onderzoek kan om het uur 5 minuten de tijd nemen om een wandelingetje te maken, al een ontzettend groot effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Haal een frisse neus

In de buitenlucht zijn zorgt voor een fysieke en mentale welzijn: het vermindert stress, helpt je beter in je vel te zitten en maakt je innovatiever.

Maak een puzzel

Pak in je pauze eens een kruiswoordpuzzel, een sudoku of een woordzoekertje. Hierdoor zet je je hersenen op een andere manier aan het werk. Je maakt je helemaal los van je werk en je traint je hersenen.  Dit zorgt voor meer productiviteit na de pauze. Daarnaast zorgt een puzzel voor een aangename rust in je hoofd.

Wat je ook doet in je pauze zorg dat het niet-werkgerelateerd is. Ga niet achter je bureau je broodje eten.

Conclusie

Wil je productiever zijn en effectiever werken? Neem dan regelmatig pauze. Grote kans dat je nu denkt, daar heb ik geen tijd voor. En dat is nu juist de clou. Je houdt tijd over als je wel pauzes neemt. Ik wens je veel wijsheid en veel pauzes toe :).

Wil je jezelf ontwikkelen en meer van deze tips krijgen voor een effectief en productief werkleven? Kom dan naar de cursus De SuperSlimme Secretaresse. Een unieke cursus waarbij je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en aan je vaardigheden.