Waarom doelen stellen belangrijk is.

Waarom doelen stellen belangrijk is.

Stel jij doelen?

Nee? Waarom zou je ook. Je vindt je leven goed zo. Je staat op, je ontbijt, gaat naar je werk, komt weer thuis, eet een maaltijd, sport nog wat of kijkt tv, je gaat weer naar bed en de volgende dag begint het riedeltje weer opnieuw. In de weekenden ontspan je met een boek, doet iets leuks met vrienden om op maandag weer opnieuw te beginnen.

Doelen stellen heeft zeker zin

Toch heeft doelen stellen zeker zin. Het helpt je om je leven te leiden op de manier die jij wilt. Het geeft je focus, motivatie en verantwoordelijkheid. Het bevordert je groei en ontwikkeling. Zakenmensen aan de top hebben dit niet alleen bereikt door hard te werken, zij hebben ook doelen gesteld. En wat denk je van topsporters? Als zij geen doel hebben, komen ze niet aan de top. 

Zo heb ik voor de cursussen De Slimme Secretaresse en De SuperSlimme Secretaresse boeken gelezen van Stephen Covey. Dit heeft mij veel inzicht gegeven. Hij is van mening dat iedereen een missieverklaring moet hebben. Door deze verklaring weet je wat je wilt in je leven en door het op te schrijven, heb je meer kans dat je er ook naar leeft. Een doel kan zijn dat je iets wilt doen, bijvoorbeeld een reis naar Amerika met je kinderen maken. En het kan ook een waarde zijn waar je naar wilt leven, zoals eerlijk zijn of respect hebben voor anderen. Mijn doelen zijn onder andere dat ik fit en gezond blijf, mij wil blijven ontwikkelen en een uur per week vrijwilligerswerk wil doen. En op de lange termijn wil ik een vrijstaand huis met genoeg grond voor een paar honden.

Je doelen uitvoeren

Mijn doelen formuleren is niet genoeg, nu moet ik ze ook nog uitvoeren.  Daarom eet ik (zoveel mogelijk) gezond, wandel ik elke dag met mijn hond en fiets ik regelmatig. Om mijzelf te ontwikkelen volg ik ieder jaar een cursus en lees ik boeken. Vorig jaar heb ik een NLP-opleiding afgerond. Erg leuk om te doen en leerzaam. Ik heb er veel over mijzelf geleerd. En dit jaar heb ik een van mijn andere doelen gerealiseerd: het fietsen van de Elfstedentocht.

Mijn toekomstdroom (vrijstaand huis met honden) zit voorlopig alleen nog in mijn hoofd. Om deze te kunnen realiseren, maak ik een stappenplan: wat heb ik nodig om hier te komen, om dit te kunnen. Zolang het in mijn hoofd zit, is het leuk, maar het brengt mij niet dichter bij mijn doel. En het uur vrijwilligerswerk, daar heb ik na lange tijd ook eindelijk stappen ingezet. Ik kon mij niet langer verschuilen achter dat ik het druk heb, druk, geen tijd, is geen excuus. Ik plan namelijk eerst mijn doelen (mijn grote keien) in mijn leven in en daarna de minder belangrijke zaken. En vrijwilligerswerk is een van mijn keien. Natuurlijk er moet geld binnenkomen, ik wil ook eten en mijn hypotheek betalen. Toch mag dit mij niet afleiden van wat ik echt wil in het leven. En ik ben ervan overtuigd dat iedereen alles kan, als je maar de juiste motivatie hebt. 

Wat leveren deze doelen mij op?

  • Het geeft mij visie voor de lange termijn. Ik denk na over mijn toekomst en wat ik van het leven wil, zodat ik hier ook naar kan handelen. Het geeft mij dus ook motivatie om mijn doelen na te streven.
  • Het geeft mij focus. Ik weet welke richting ik op wil en doe niet zomaar wat.
  • Het helpt mij mijn tijd te organiseren en bezig te zijn met de dingen die ik belangrijk vind. Ik plan eerst mijn doelen in en daarna komen de andere zaken aan bod. Als ik het andersom zou doen, loop ik een grote kans dat mijn doelen erbij inschieten. En dat is nu net wat ik niet wil.
  • Ik groei als persoon. Ik ben daadkrachtig bezig, het geeft mij zelfvertrouwen. Ik ben trots als ik een doel bereikt heb of een stap binnen dat doel.

Wat vinden mijn cursisten

Voor mijn cursisten gaat er een wereld open als we de keien/doelen behandelen. Ze realiseren zich dat ze min of meer geleefd worden, dat werk vaak voor privé gaat. Ze denken na over wat voor hen belangrijk is in het leven en gaan hiermee aan de slag.

Dit is wat zij zeggen:

“Inspirerende training die je op veel verschillende vlakken in beweging zet.”

“Een goede cursus, waarbij je meer inzicht krijgt in jezelf en jouw manier van werken. Soms erg confronterend, maar wel met veel handvatten waar je verder mee kunt.”

“Het geeft je niet alleen (aanvullende) kennis over systemen/onderwerpen als Outlook, Word, de Nederlandse taal, maar ook het nodige zelfinzicht aan de hand van jouw gedrag/gedrag van anderen tijdens de sessies over bijvoorbeeld assertiviteit en communicatie.”

“Je wordt op een ongekende maar prettige wijze met jezelf geconfronteerd.”

Wil je ook werken aan je doelen? Kom dan naar de training De SuperSlimme Secretaresse.