Blozen is goed voor je!

Blozen is goed voor je!

Vandaag komt je nieuwe leidinggevende zich voorstellen. Je bent lekker aan het werk en opeens staat hij voor je. Je schrikt en wordt rood. Waarom kleur ik nu, denk je. Straks denkt hij nog dat ik op hem val of dat ik onzeker ben.

Je geeft een presentatie en alles gaat goed. Tot er iemand uit de zaal een negatieve opmerking maakt. Het raakt je en je verschiet van kleur. Je denkt: ‘Verdorie, nu denken ze dat die persoon gelijk heeft.’

Herkenbaar? Voor mij wel en ik vind het, op zijn zachts gezegd, niet fijn. Het komt op onverwachte momenten en om echt onnozele dingen. Als ik bijvoorbeeld iets zeg en denk oeps dat had ik beter niet kunnen zeggen, bam daar is die rode kleur. Of als ik wat zeg tegen iemand die voordringt bij de kassa, hoppa weer die rode kleur. Of als in een groep de aandacht opeens op mij gericht wordt. Het rare is, dat ik mijzelf helemaal niet als een onzeker persoon zie, maar blijkbaar zijn er toch van die (in mijn hoofd) ongemakkelijke momenten waarop ik mij onzeker en ongemakkelijk voel. En reken maar dat je met een rood hoofd je nog ongemakkelijker voelt.

Wat is blozen eigenlijk?

Als er een stress- of emotionele prikkel binnenkomt, dan wordt er een bepaald gedeelte van ons zenuwstelsel geactiveerd, het sympathische zenuwstelsel. En die prikkel zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in ons gelaat extra gaan openstaan en dus meer doorbloed worden. Hier kan je een rode kleur van krijgen.

Waarom vinden we blozen ongemakkelijk?

Het zijn onze overtuigingen die ervoor zorgen dat we ons ongemakkelijk voelen bij blozen. We zijn bang voor wat de ander van ons vindt: ‘Mensen nemen mij niet serieus of nu denkt hij dat ik dom ben of dat ik iets te verbergen heb’. Het gaat dus niet zozeer om het blozen zelf, want als je alleen bent en bloost is er tenslotte niks aan de hand. Het gaat om je gedachten wat je denkt dat anderen van je vinden.

Voordelen van blozen

Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Want volgens Corine Dijk, klinisch psycholoog en gedragswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, kan blozen positief werken. Mensen die blozen worden in veel gevallen juist aardiger en betrouwbaarder gevonden dan mensen die niet blozen. Als je bijvoorbeeld iets ongepast hebt gedaan en je krijgt daarna een rood hoofd, hebben mensen meer het idee dat je je schaamt en vinden ze je sympathieker. Ook is blozen een eigenschap die je niet kunt veinzen. Je kunt niet doen alsof je je schaamt. Dat kun je wel met andere uitdrukkingen van schaamte of verlegenheid zoals je ogen neerslaan of wegkijken.

En nog een heel mooi voordeel van blozen. Het blijkt dat als je vaker bloost, je er jonger uit blijft zien. Dit komt doordat wanneer je rood wordt, er meer bloed door de aderen in je huid van je gezicht stroomt. Je huid van je gezicht wordt hierdoor beter voorzien van zuurstof. Nu weet ik dus waarom ik altijd jonger geschat word :).

En hé nog een voordeel: mannen schijnen het sexy te vinden. Genoeg redenen om toch gewoon te blijven blozen.

Wil je toch van het blozen af?

Dan heb ik een paar tips voor je.

  1. Adem in en uit

Volgens psychologe Pieternel Dijkstra is je ademhaling één van de krachtigste middelen om controle over je lichaam terug te krijgen en zo blozen tegen te gaan. Zij adviseert ‘blozers’ om 2 seconden in te ademen, 1 seconde rust en 5 seconden rust uitademen. De lange uitademing is hierbij de sleutel tot succes om blozen te voorkomen.

Dijkstra: “Mensen denken vaak dat je door diep inademen rustig wordt. Maar het gevaar van heel diep inademen en kort uitademen is dat je te veel zuurstof binnenkrijgt en gaat hyperventileren. Blozen voorkomen doe je dus vooral door diep en lang uit te ademen.

  1. Neem een assertieve en krachtige lichaamshouding aan

Volgens sociaal psychologe Amy Cuddy krijgt je brein dan namelijk stofjes toegediend die je krachtiger (testosteron) en minder gespannen (cortisol) maken. En die spanningafname zorgt rechtstreeks voor een bloosafname. Een assertieve en krachtige lichaamshouding is jezelf groot maken, spreid je benen of armen of zet ze in je zij, til je kin een beetje op en rol je schouders naar achteren. Zie mijn blog: Hoe word je zelfverzekerder.

  1. Accepteer het blozen

Wie bloost, zoekt naar een methode om te stoppen met blozen. Echter hoe meer je wilt stoppen met blozen, hoe meer je gaat blozen. Je gaat dus blozen door de angst te gaan blozen. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel en houd je het blozen in stand.

Wil je van het blozen afkomen? Accepteer dan het blozen en werk aan je zelfvertrouwen. Als jij het blozen namelijk niet meer zo serieus neemt, word je er ook minder bang voor. En als je niet meer bang bent, bloos je ook niet meer zo erg.

En werken deze tips niet? Blijf dan vooral de voordelen van het blozen zien en bloos gewoon verder. Want wie wil er nu niet jonger uitzien?

Wil je meer zelfvertrouwen opbouwen of je nu wel of niet bloost? Kom dan naar de cursus De Slimme Secretaresse. Na een dag is jouw zelfvertrouwen een stuk opgekrikt. Wil je meer verdieping? Kom dan naar de vijfdaagse cursus (te volgen in drie maanden) De SuperSlimme Secretaresse. Jouw zelfvertrouwen kan niet meer stuk.

Gerelateerde blogs

Zo houd jij meer tijd over!

Verlies jij ook tijd als thuiswerker?

Multitasken, bestaat dat wel?

Weg met die stress!

Gek word ik ervan!