Tips voor thuiswerken

Tips voor thuiswerken

We werken weer massaal thuis. Na de eerste golf begonnen we voorzichtig aan weer naar kantoor te gaan, maar nee, corona was nog niet weg, dus de oproep kwam om weer thuis te werken.

De een vindt het heerlijk, thuiswerken, de ander verafschuwt het. Het is ook maar net wat je situatie thuis is. Zijn er kinderen die beziggehouden moeten worden, een partner die luidruchtig aanwezig is, een hond die zich af en toe laat horen of ben je alleen en kun je ongestoord werken. Wat je situatie ook is, thuiswerken is anders dan op kantoor werken. Uit onderzoek van het NCPSB blijkt dat thuiswerkers onder hoge druk staan en is er een gemiddelde toename van de stressniveaus van bijna 40%. En bij een structurele toename van 40% ben je drie tot zes maanden verwijderd van een burn-out. Dat is natuurlijk niet wat we willen. Ik geef je daarom een paar tips om het thuiswerken makkelijker te maken.

Maak afspraken met je manager en collega’s

Hoe ga je met elkaar om nu je elkaar niet meer ziet. Werk je tussen 9.00 en 17.00 uur of zijn je uren flexibel? Hoe houd je contact met elkaar? Je loopt nu niet makkelijk bij iemand binnen om iets te vragen. Moet je altijd bereikbaar zijn of kun je ook tussendoor een wandeling maken en dat uur
’s avonds inhalen? Gaat het nog wel om uren of gaat het om taken volbrengen? Sluit dit kort met elkaar, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Zorg voor een werkomgeving met weinig of geen prikkels

Als je werkt met zo min mogelijk ruis, ben je simpelweg productiever en werk je efficiënter. Je wordt niet afgeleid en kunt je taken ongestoord uitvoeren. Niet iedereen heeft een extra kamer over om daar te werken. Als je in de huiskamer of keuken niet ongestoord kunt werken, kun je misschien een bureau op je slaapkamer plaatsen. Doe de deur van je kamer dicht, zodat het duidelijk is dat je aan het werk bent en dus je huisgenoten minder de neiging hebben je te storen. Lukt het niet een eigen werkkamer te creëren, maak dan gebruik van een noise cancelling headset. En plaats een scherm tussen jou en de huiskamer om afstand tussen je werkplek en je huisgenoten te creëren. 

Zorg voor een goede werk/privé-balans

Nu je thuiswerkt is de scheidslijn tussen werk en privé een stuk minder geworden. Waar je vroeger je werk afsloot door het kantoor te verlaten, is je werk nu je huiskamer geworden. Het helpt om na het werken een rondje om te gaan, het werk van je af te schudden en bij thuiskomst je privé binnen te stappen. Zorg er ook voor dat je aan het eind van je werkdag alles opruimt, zodat je het werk ook daadwerkelijk niet meer ziet. Een andere methode is elke werkdag te eindigen met hetzelfde muzieknummer. Hierdoor weet je brein dat het tijd is voor privé. Het is een Pavlov-reactie. Je kunt de dag ook beginnen met hetzelfde muzieknummer, zodat je brein weet dat het tijd is om te werken. Uiteraard niet dezelfde als waar je mee eindigt, want dat wordt wat ingewikkeld voor je brein.

Neem voldoende pauzes

Het is zo verleidelijk de hele dag doorwerken. Oh wat ben ik toch productief, om aan het eind van de dag van vermoeidheid in elkaar te zakken. Pak regelmatig iets te drinken, haal een frisse neus of drink digitaal koffie met je collega’s. Hoe raar het misschien ook klinkt, regelmatig pauzes nemen verhoogt je productiviteit, je creativiteit en besluitvorming. Elk uur 5 minuten of na 1,5 uur een kwartier. Probeer het eens.

Blijf communiceren met je collega’s

Op kantoor ontmoet je regelmatig je collega’s voor een praatje of je luncht samen. Thuis ontbreekt dit contact en ontmoet je hooguit je partner en je kinderen. Blijf ook met thuiswerken contact houden met je collega’s door ze regelmatig te bellen of te appen, zodat je toch een moment hebt om dingen te bespreken of gewoon te vertellen hoe je weekend was.

Thuiswerken en kinderen

Werk je thuis en zijn je kinderen ook thuis? Dan wordt je concentreren op je werk een stuk lastiger. Probeer je kinderen iets te geven wat ze langer bezighoudt, bijvoorbeeld een filmpje kijken op een tablet. Leg de kinderen ook uit dat je nu wel thuis bent, maar toch ook weer niet. Dat je weer met ze kunt spelen na het werk. Zet desnoods een timer of zet elke dag dezelfde muziek op  bij het beëindigen van je werk. De kinderen weten dan wanneer jouw dag om is en ze jouw aandacht weer kunnen vragen.

Voordelen thuiswerken

Gelukkig heeft thuiswerken ook voordelen. Je hoeft niet een uur te reizen naar je werk of naar die vergadering. Je logt gewoon in met Teams of een ander programma. Dat bespaart veel tijd. Als je een aparte kamer hebt of geen huisgenoten, kun je effectief werken. Je wordt simpelweg minder gestoord door collega’s aan je bureau. Ook kun je in je pauzes even snel de was wegwerken of lekker wandelen met de hond.

Ik ben benieuwd hoe het na corona met thuiswerken gaat. Waarschijnlijk gaan we meer thuiswerken dan voor corona. Ik juich het toe. Al is het maar één dag in de week. Even weg van de werkvloer en effectief werken.

Heb je nog aanvullende tips? Laat het mij weten, dan plaats ik ze hierbij.

Wil je graag jezelf ontwikkelen? Volg dan een training. Kijk bij cursussen welke training voor jou geschikt is.

Gerelateerde blogs

Kom word wakker en beweeg

Laten we ons omscholen tot tandartsassistente?

Secretaresse verliest van automatisering

De slimme secretaresse is proactief

Ben jij assertief?

De slimme secretaresse