Weg met die stress

Weg met die stress

Heb jij weleens last van stress? Of nog erger, heb je weleens een burn-out gehad? Een secretaresse heeft het druk. Er wordt vaak een beroep op je gedaan en er wordt verwacht dat je alle ballen in de lucht houdt. Niet alleen op je werk, ook thuis. Dit vergt veel van je. Niet verwonderlijk dat veel secretaresses stress ervaren.

Hoe pak je de werkstress nu aan? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat medewerkers met een gezonde leefstijl tot zo’n 30 procent productiever zijn. Bovendien verzuimen ze zo’n 20 procent minder. Wil je minder gevoelig zijn voor werkstress, dan is het belangrijk lichamelijk en geestelijk goed in balans te zijn.

Voldoende rust
Steeds meer mensen werken in de pauzes door, checken thuis nog snel de e-mail en zelfs in de vakantie wordt er doorgewerkt. Het lijkt wel of we niet meer niets kunnen doen. Maar weet je dat als je bewust niks doet, je juist heel veel doet? Je hersens draaien nog enige tijd op topsterkte door. Alles wat je hebt gedaan en meegemaakt ordenen, prioriteren en interpreteren ze.  Geef je hersens en je lichaam dus voldoende rust. Hard doorwerken is niet hetzelfde als effectief werken.

Beweeg regelmatig
Het is zo verleidelijk om maar achter je computer te blijven zitten en door te werken. We gunnen ons zelf geen tijd voor die pauze of om koffie te halen. Toch is voldoende bewegen belangrijk om stress te voorkomen. Ga zelf elke keer je koffie halen, neem de trap, ga eens naar een toilet op een andere verdieping. En ook na je werk, ga sporten. Ook dan is het zo verleidelijk om moe op de bank neer te ploffen. Maar juist door het sporten voel je je weer fitter en dit werkt door in je geest.

Eet gezond
Het is natuurlijk een opendeur, gezond eten. 20 procent van de mensen geeft aan zich na een slechte lunch minder goed te kunnen concentreren. Zorg voor gezonde tussendoortjes zoals komkommer of tomaatjes. Heb je geen tijd om goed te lunchen? Eet dan vaker kleinere porties per dag.

Bron: http://overduurzameinzetbaarheid.nl/7-vitaliteitstips-voor-duurzame-inzetbaarheid/

Ik hoor je denken, leuk hoor deze tips, maar de werkdruk is nog steeds hoog. Wat doe ik hier dan aan? Ik geef je een paar algemene tips:

Analyseer je werk
De valkuil van een secretaresse is dat ze graag alles wil doen voor een ander. Als er een collega komt die ons vraagt iets te doen, zeggen we snel ja terwijl die collega het ook zelf kan doen. Prima als je weinig werk hebt. Heb je het druk? Ga dan eens terug naar je functieprofiel. Wat staat hier in? Wat zijn je taken, wat wordt er van je verwacht? En kijk nu eens naar je werkzaamheden. Behoren al deze werkzaamheden wel tot jouw takenpakket? Nee? Begin dan eens met schrappen.

24/7 beschikbaar zijn (niet)
Ook zoiets. Secretaresses vinden vaak dat ze 24/7 beschikbaar moeten zijn. Ik ken secretaresses die in het weekend en in hun vakanties continu de mail checken. Bang dat ze belangrijke informatie missen of afspraken die afgezegd worden. Om vervolgens aan te geven dat ze zo moe zijn. Ja duh. Heb je weleens met je werkgever/leidinggevende overlegd of hij of zij dit ook van je verlangt? Of is het je eigen verwachtingspatroon? Jij hebt er niks aan als je straks overspannen thuis zit, en je werkgever ook zeker niet. Zorg dus voor voldoende ontspanning in het weekend en in je vakantie.

Positief denken
Ken je dat gevoel, heb je een drukke werkdag achter de rug, je gaat naar huis en denkt, dit heb ik niet kunnen doen en dat niet. Denk eens positief. Wat heb je allemaal wel gedaan vandaag? En wat ging er goed? Wat vond je leuk?

Succes, op een leven zonder werkstress :).

Ben jij die stress ook zo zat en wil jij een stressvrij leven? In de 6-daagse training De SuperSlimme Secretaresse help ik jou hiermee. Na afloop voel jij je zelfverzekerder en zie je de dingen in het juiste perspectief. Weg met die stress!