De Slimme Secretaresse is proactief.

De Slimme Secretaresse is proactief.

Ben jij die slimme secretaresse?

Wat antwoord jij als ik vraag wat proactief is? ‘Iemand een stap voor zijn?’ Dat is het beeld dat we hebben van proactiviteit. Ook als ik proactief zijn google, krijg ik ongeveer hetzelfde:

  • Handelen op voorhand om om te gaan met een verwachte moeilijkheid.
  • Vooruitlopen, vooruitzien.
  • Anticiperen op mogelijke kansen of bedreigingen en niet wachten tot het laatste moment om tot actie over te gaan.

Niks mis met deze omschrijvingen. Alleen proactief zijn is meer dan initiatief nemen. Stephen Covey omschrijft het als volgt:

“Het betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden. We kunnen gevoelens ondergeschikt maken aan waarden. We kunnen iets teweegbrengen en zijn daar ook verantwoordelijk voor”.

Hij maakt daarbij gebruik van de cirkel van invloed en betrokkenheid.

Afbeeldingsresultaat voor cirkel van invloed

De buitenste cirkel is de cirkel van betrokkenheid. Hierin bevinden zich dingen die wij niet kunnen beïnvloeden zoals het verkeer, het weer, de wereld en je opvoeding. Volgens Covey moeten wij ons hier niet druk over maken. Richt je op de dingen die je wel kunt beïnvloeden. Dit is de binnenste cirkel, de cirkel van invloed. En waar heb je nu wel invloed op. Je hebt invloed op je humeur, op hoe je reageert op een collega, kortom je hebt invloed op hoe jezelf reageert op dingen die je gebeuren. Als je proactief bent, dan kies jezelf je reactie op de dingen waarmee je wordt geconfronteerd.

Reactieve mensen wachten af of schuiven hun verantwoordelijk graag af op externe gebeurtenissen of op anderen. Een veel gehoorde opmerking is: “Zo ben ik nu eenmaal” of je verwijst terug naar je opvoeding. Of ook een leuke is: “Ja maar, mijn manager ….”. Het probleem is niet je omgeving, maar de gedachte dat het probleem niet bij onszelf ligt. Omstandigheden heb je niet altijd in de hand, maar wel de manier waarop je erop reageert.

Als bewijs voert Covey het verhaal op van Viktor Frankl, een psycholoog die in de concentratiekampen van de nazi’s belandde en daar de meest gruwelijke dingen meemaakte. Maar zelfs in die hel waarin zijn leven geen stuiver waard was, besefte Viktor Frankl dat hij zelf kon bepalen in welke mate alles wat er gebeurde hem wezenlijk zou raken. Tussen datgene wat er met hem gebeurde – de stimulus – en zijn respons, stond zijn vrijheid om die respons te kiezen. Hij koos heel bewust voor het behoud van zijn waardigheid – en overleefde daardoor.

Wat is nu het verschil tussen reactieve taal en proactieve taal?

Reactieve opmerkingen zijn:

  • Ik kan er niets aan doen.
  • Zo ben ik nu eenmaal.
  • Ik moet dit of dat.
  • Als ik maar…


Proactieve
 opmerkingen zijn:

  • Ik kan het ook anders aanpakken.
  • Laat ik eens kijken of er alternatieven zijn.
  • Ik bepaal zelf mijn gevoelens.
  • Ik kan kiezen.
  • Ik geef daaraan de voorkeur.

Waar kies jij voor? Proactief of reactief?

Wil je meer weten over hoe je proactief kunt zijn? In de cursus De Slimme Secretaresse gaan wij hier proactief  mee aan de slag. Ook komen feedback geven en assertiviteit aan bod. En als laatste krijg je tips over WordOutlookNederlands en handige apps.

Wij geven de cursus De Slimme Secretaresse op 23 maart in de omgeving van Utrecht (nog vier plaatsen over). Wil je er zeker van zijn dat je nog een plaats hebt? Geef je dan snel op, want het enthousiasme voor deze cursus is groot Je kunt je hier inschrijven.

Heb je nog vragen? Bel (06 27 57 20 26) of mail ([email protected]) mij gerust.