Op naar een blij en gelukkig leven

Op naar een blij en gelukkig leven

Op naar een blij en gelukkig leven. In mijn blog over de powerpose (Hoe word ik zelfverzekerder) schreef ik het al, door een bepaalde houding aan te nemen, breng je jezelf in een andere stemming. Lichaam en geest zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Voel je je verdrietig? Neem dan een blije houding aan. Zet een lach op je gezicht, ga springen, gooi je handen in de lucht. Geheid dat je je na een paar minuten vrolijk voelt.

Anthony Robbins, zegt in het boek ‘Je ongekende vermogens’ er het volgende over:

Als je een vitale, dynamische, opgewonden fysiologie aanneemt, neem je automatisch hetzelfde soort stemming aan. De beste hefboom die we in iedere situatie hebben, is onze fysiologie, omdat die zo snel en foutloos werkt. Je lichaam en je geest zijn onderling volledig verbonden. Als je het ene verandert, verander je ook onmiddellijk het andere. Als je je fysiologie verandert, dat wil zeggen je houding, je ademhalingspatroon, je spierspanning, je gebaren enzovoort, verander je direct ook je innerlijke representaties (je geest) en je stemming.

Kun je je een keer herinneren dat je je volkomen uitgeput voelde? Hoe nam je toen de buitenwereld waar? Als je je fysiek vermoeid voelt of als je spieren verslapt zijn of als je ergens pijn voelt, dan neem je de wereld heel anders waar dan wanneer je je uitgerust, levenslustig, energiek en opgewekt voelt. Fysiologische manipulatie is een machtig instrument om je eigen hersenen te besturen. Het is dus bijzonder belangrijk dat we ons realiseren hoe sterk die ons beïnvloedt.

Als je fysiologie uitgeput raakt, raakt de positieve energie van je stemming uitgeput. Als je je fysiologie opkrikt en intensiveert, gebeurt hetzelfde met je stemming. In feite is het onmogelijk een emotieverandering te ervaren zonder een corresponderende verandering in je fysiologie. En je kunt geen verandering in je fysiologie ervaren zonder een corresponderende verandering in je stemming. Er zijn twee manieren om je stemming te veranderen: door je innerlijke representaties te veranderen of door je fysiologie te veranderen. Dus wat doe je als je direct van stemming wilt veranderen? Floep! Je verandert je fysiologie.

Als je moe begint te worden, zijn er bepaalde specifieke dingen die je met je fysiologie kunt doen om dit aan jezelf te blijven communiceren: je schouders laten hangen, belangrijke spiergroepen ontspannen, en dergelijke. Je kunt moe worden door je innerlijke representaties zo te veranderen dat ze je zenuwstelsel de boodschap geven dat je vermoeid bent. Als je je fysiologie verandert in de richting van je sterk voelen, zal dat je innerlijke representaties en hoe je je op dat moment voelt, veranderen. Als je jezelf blijft vertellen dat je moe bent, vorm je de innerlijke representatie die je moe houdt. Als je zegt dat je het vermogen hebt om alert en aandachtig te zijn, als je bewust die fysiologie aanneemt, zal je lichaam het realiseren.

Mensen die zich depressief voelen, lopen vaak met hun ogen naar beneden gericht. Ze laten hun schouders hangen, halen zwak en oppervlakkig adem. Ze doen alles wat hun lichaam in een depressieve fysiologie brengt. Het spannende is dat je, door je fysiologie op bepaalde manieren te veranderen, net zo gemakkelijk een resultaat kunt creëren dat je extase kunt noemen. Als je rechtop staat en je schouders achteruit trekt, als je diep vanuit je middenrif ademhaalt, als je omhoog kijkt, je lichaam beweegt en jezelf zo in een vermogende fysiologie brengt, kun je niet depressief zijn. Probeer het maar eens en ervaar dat het vrijwel onmogelijk is in zo’n postuur terneergeslagen te zijn. Je hersenen krijgen namelijk van je fysiologie de boodschap om alert, levenslustig en vermogend te zijn. En dat word je.

Op naar een blij en gelukkig leven

Bij NLP heb ik ook geleerd dat geest en lichaam met elkaar verbonden zijn. En het werkt echt. Probeer het maar eens. En nu je dit weet, staat niks je meer in de weg voor een blij en gelukkig leven. Dus op naar een gelukkig, blij of wat voor leven jij ook maar wilt.

Wil jij ook een blij en gelukkig leven? In de zesdaagse cursus De SuperSlimme Secretaresse gaan we o.a. hiermee aan de slag. Een unieke cursus waarbij je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en aan het verbeteren van je vaardigheden.