‘Secretaresse verliest van automatisering.’

‘Secretaresse verliest van automatisering.’

Een krantenkop uit het Noord-Hollands Dagblad van zaterdag 15 april 2017. In het artikel staat onder andere dat er in tien jaar tijd tussen de 50.000 en 100.000 secretariële banen zijn verdwenen of opgegaan zijn in andere functies. Het aantal WW-uitkeringen is tussen 2012 en 2016 met 20% toegenomen, terwijl er maar weinig werk beschikbaar is. Er zijn nog 40.000 secretaresses werkzaam. Eén op de vijf is sinds 2013 zijn of haar baan kwijtgeraakt. Boosdoeners zijn de automatisering en digitalisering. Managers doen zelf veel secretarieel werk, zoals afspraken inplannen en e-mail bijhouden. Schrik je hiervan? Ja? Ik inmiddels niet meer. Bij mijn opdrachtgevers zie ik deze beweging ook, alleen nog niet op grote schaal.

Hoe negatief het ook klinkt, het geeft ook zeker kansen. Ons vak wordt interessanter. Er wordt meer van ons verwacht. In plaats van uitvoerend werk (laat de managers lekker zelf hun agenda beheren) gaan we meer ontzorgen. We werken niet meer voor de manager maar met de manager. De (jonge generatie) manager heeft behoefte aan een secretaresse die met hem meedenkt en waar hij mee kan sparren, die flexibel is, die volledig op de hoogte is van wat er speelt binnen de organisatie en daarop inspringt. Die kaas gegeten heeft van ict, die snel informatie vindt op Google, die op de hoogte is van digitale tools en technieken en die goed kan communiceren.

Denk je dat het bij jou op je werk niet zo’n vaart loopt? Dat kan, maar wat als jij je baan verliest? Ben je dan klaar voor een nieuwe baan? Een baan waarin andere capaciteiten van je verwacht worden? Als je je nu niet ontwikkelt, ben je over een aantal jaar te laat. Wacht niet tot je manager je een cursus aanbiedt. Neem zelf het heft in handen.

Ben jij die slimme secretaresse, die niet wacht tot het haar overkomt, maar op de zaken vooruit loopt? Volg dan mijn cursus De Slimme Secretaresse. Je leert hoe je je proactief opstelt, hoe je op een juiste manier feedback geeft en hoe je assertiviteit inzet. Bovendien krijg je tips over WordOutlook en handige apps en gaan we in op de Nederlandse taal. Samen met Liesbeth van Reek bereid ik jou in één dag voor op de toekomst, zodat je de niet-slimme secretaresse net een stapje voor bent.