De voordelen van een blije werknemer

De voordelen van een blije werknemer

Ben jij die blije werknemer?

Best wel een rare titel, de voordelen van een blije werknemer. Alsof er ook nadelen aan een blije werknemer zitten.

Als werkgever is het fijn als je blije werknemers hebt, maar hoe fijn is het als jij die blije werknemer bent?  Dat je elke dag met plezier naar je werk gaat, dat je elke dag vrolijk je werk doet en dat je elke dag weer blij thuis komt, omdat je zo fijn gewerkt hebt.

Hoe word je nu een blije werknemer?

  • Zorg voor een positief brein. Hiermee denk je helderder, neem je de juiste beslissingen, je stelt prioriteiten, je hebt je emoties onder controle en je reageert prettig.
  • Zorg dat je goed slaapt.
  • Bewaak je grenzen.
  • Neem de regie over je werk. Zeg bijvoorbeeld dat je een stille werkplek nodig hebt om deze klus te klaren.
  • Zorg voor overzicht op je werk.
  • Geef aandacht aan de dingen die je goed kunt en waar je blij van wordt.
  • Kom uit je comfortzone en probeer eens iets wat je nog nooit gedaan hebt.
  • Doe wat je leuk vindt en voor jou zinvol is. Waar krijg jij energie van?
  • Kom voor jezelf op, neem ruimte in om bijvoorbeeld wat meer uitdagende klussen aan te nemen.
  • Bedenk dat jij aan het stuur van je eigen leven staat. Dus neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werkgeluk.

En wat levert het de werkgever op als jij een blije werknemer bent?

Uitzendbureau Walters People zocht het uit:

1. Zin voor initiatief

Een tevreden werknemer doet uit zichzelf meer dan wat er van hem wordt verwacht en probeert elke dag opnieuw voldoening te halen uit alles wat hij doet. Naast zin voor initiatief heeft hij ook een duidelijk carrièreplan voor ogen. Hij gaat voortdurend na hoe hij kan bijdragen aan de werking van uw organisatie of hoe hij uw dienstverlening kan verbeteren en collega’s kan motiveren.

2. Weinig ziekteverzuim

In geval van ziekte blijft een tevreden werknemer veel minder snel thuis. Een simpele verkoudheid of wat hoofdpijn weerhoudt hem niet om toch aan de slag te gaan. Als werkgever kan je op hem rekenen, of het nu gaat over louter professionele aangelegenheden of voor het organiseren van een bedrijfsfeestje. Dit komt uiteraard de werksfeer op kantoor ten goede. 

3. Trots op zijn werk

Een tevreden werknemer is trots op zijn werk en fungeert tegenover de buitenwereld als een echte brand ambassador voor zijn werkgever. Hij is emotioneel betrokken, heeft oog voor detail en is bereid zich extra in te zetten en bij te dragen aan het succes van de onderneming, zonder dat je dit expliciet hoeft te vragen.

4. Positieve attitude

Een positieve ingesteldheid is een duidelijke indicator dat je werknemers tevreden zijn. Hoe het gesteld is met de attitude van een werknemer kom je te weten aan de hand van open communicatie. Wie vrijwillig en enthousiast deelneemt aan gesprekken, beschouwt zichzelf als een volwaardig lid van de onderneming.

5. Vriendschap op de werkvloer

Medewerkers die zich goed voelen binnen uw organisatie onderhouden vaak goede relaties met hun collega’s en dit komt de werksfeer en de productiviteit binnen het bedrijf ten goede. Je zal zien dat deze positieve sfeer er regelmatig toe bijdraagt dat deze vriendschappen zich ook buiten de kantoormuren verderzetten.

Voordelen

Een blije werknemer zijn heeft dus alleen maar voordelen, voor jezelf en voor de werkgever. Wat zorgt ervoor dat jij een blije werknemer bent?

Wil je weten hoe je meer levensgeluk kunt krijgen en een nog blijere werknemer wordt? Volg de cursus De SuperSlimme Secretaresse.  Een unieke cursus waarbij je in vijf dagen verdeeld over drie maanden naast het werken aan je praktische vaardigheden ook werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.